Ufrivillig skolefravær

Ufrivillig skolefravær er en situasjon som er krevende for alle involverte parter; Eleven, foreldrene, læreren, skolen og skoleeiere.

Er det mulig å komme frem til en felles forståelse slik at vi finner frem til de gode tiltakene?

Foreningen En Skole for Alle tar utgangspunkt i at skolefraværet til den enkelte elev, må sees i sammenheng med skolemiljøet det oppstår i.

Mange elever opplever et utrygt skolemiljø på grunn av mobbing og sosial utestengelse. Noen elever føler seg utrygge fordi de ikke mestrer det faglige, blir hengende etter og føler seg dumme. Enkelte elever opplever ikke å ha gode relasjoner til lærere, andre voksne på skolen eller medelever, og mister tilhørigheten til skolen på grunn av det. Noen elever har diagnoser som gjør skolehverdagen utfordrende, uten de nødvendige tilretteleggingene. Andre elever kjeder seg rent faglig, og mister gnisten for læring.

Det finnes ulike forskere og retninger for å forklare Ufrivillig skolefravær. En Skole for alle søker forståelse av skolefravær som et samspill mellom skole og elev/ foreldre, der skolen er ansvarlig for å skape et trygt rom der nysgjerrighet, dialog, utveksling av erfaringer kan finne sted, for å finne frem til gode tiltak.

For å forebygge skolefravær og å skape skolenærvær må elevene oppleve; mestring, tilhørighet, trygghet, gode relasjoner, og læring som gir mening.

Det her vi må begynne å lete for å finne frem til hva eleven trenger for å komme tilbake til skolen.